29 Οκτώβριος 2018

Συνέντευξη προέδρου ΟΣΕΘ Α.Ε. στον ρ/σ Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4

Εικόνα Νέου-Ανακοίνωσης

Στον ραδιοσταθμό Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4 και στους δημοσιογράφους Ευγενία Χατζηγεωργίου και Απόστολο Λυκεσά μίλησε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης με αφορμή τις αλλαγές σε βασικές γραμμές των λεωφορείων που θα ισχύσουν από την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου.

Ο Κώστας Αμπατζάς τόνισε πως στόχος του ΟΣΕΘ σε συνεργασία πάντα με τον ΟΑΣΘ ήταν να κάνει παρεμβάσεις στις γραμμές κορμού προκειμένου να βελτιωθεί η συχνότητα και η αξιοπιστία των δρομολογίων.

«Αυτό που αλλάζει βασικά είναι ότι οι 3 γραμμές που ξεκινούσαν από τον Α.Σ. ΙΚΕΑ και μετέβαιναν όλη την πόλη καταλήγοντας είτε στα ΚΤΕΛ Μακεδονία είτε στον Ν.Σ. Σταθμό, αποσύρονται και στη θέση τους μπαίνουν οι δύο γραμμές κορμού, η «2Κ» και η «3Κ». Με τρόπο που σχεδιάστηκε από τους ειδικούς συγκοινωνιολόγους μας και συμφωνήθηκε και από το φορέα υλοποίησης, τον ΟΑΣΘ εν προκειμένω, οι γραμμές αυτές καθαρίζουν, γίνονται πιο εύληπτες και γίνονται πιο «καθαρές». Κι αυτό με την έννοια πως το «2Κ» αφορά και εξυπηρετεί τον βόρειο άξονα (Κων. Καραμανλή, Εγνατία και μέχρι Ν.Σ. Σταθμό και καταλήγει στα ΚΤΕΛ Μακεδονία) και η «3Κ» τον κάτω άξονα, τον Νότιο (Βασιλίσσης Όλγας, Τσιμισκή και Αδριανουπόλεως στην επιστροφή). Γι’ αυτές τις γραμμές έχουμε εξασφαλίσει την υποστήριξη από 34 οχήματα τα οποία θα είναι εκεί σε μόνιμη βάση, θα εξυπηρετούν, όπως έχουμε σχεδιάσει, τους επιβάτες ανά 10 λεπτά ανά μέσο όρο και, φαντάζεστε, πως μεταξύ τους η συχνότητα θα είναι ακόμη μικρότερη.

Παράλληλα, επηρεάζονται κι άλλες γραμμές απ’ αυτή την αναδιάρθρωση, η γραμμή «33» και η γραμμή «39». Η «33» στην επιστροφή της από το κέντρο της Θεσσαλονίκης προς τα ανατολικά θα περνάει πια από τη Δελφών για να καλύψει ένα κενό που εκεί δημιουργείται και το εντοπίσαμε, ενώ μέχρι σήμερα περνάει από την παραλιακή ζώνη. Το «39» είναι αυτό που επιλέχθηκε έναντι του «5» που είπαμε σ’ αυτή τη φάση να μην αλλάξουμε κάτι, να καλύπτει τον άξονα μέσω Βασιλίσσης Όλγας προς την Εγνατία, οπότε θα δίνεται για την Καλαμαριά και μια διέξοδος προς την Εγνατία που μέχρι σήμερα δεν την είχε» είπε ο κ. Αμπατζάς τονίζοντας πως «το ‘5’ παραμένει ως έχει».

O πρόεδρος του του ΟΣΕΘ επεσήμανε ακόμη πως το κοινό θα ενημερωθεί μέσω διαφόρων δράσεων και με τηλεοπτικό σποτ για τις αλλαγές αυτές. «Θεωρώ πως δε θα έχουμε πρόβλημα γιατί δεν αλλάζουν οι στάσεις. Οι στάσεις παραμένουν ως έχουν και θεωρώ πως ο κόσμος θα το ευχαριστηθεί εφόσον ο στόχος που είναι η αξιοπιστία και η πύκνωση της συχνότητας κερδηθεί. Αν κερδηθεί δε θα έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Ίσα ίσα που θα υπάρχει και θετικό στοιχείο. Το προηγούμενο διάστημα λήφθηκαν όλες οι μέριμνες ώστε αυτή η αναδιάρθρωση έστω και σ’ αυτήν την κλίμακα να πετύχει πραγματικά».

Εξηγώντας πως ακριβώς οι δύο νέες γραμμές θα πετύχουν να αυξηθεί η συχνότητα ο κ. Αμπατζάς τόνισε πως «τα 34 λεωφορεία που θα τις εξυπηρετούν θα είναι εκεί με κάθε κόστος. Έτσι θα ξέρει ο επιβάτης ότι θα περνάει το «2Κ» και το «3Κ» ανά 10 λεπτά κατά μέσο όρο κι ότι αυτό θα ισχύει». Θα το δούμε, θα το ελέγξουμε με λεπτομέρεια ώστε να είναι έτσι και αυτό θα δώσει και το θετικό στίγμα στην αναδιάρθρωση».

«Η συχνότητα των 10 λεπτών κατά μέσο όρο είναι το στοίχημα και σκοπεύουμε να το κερδίσουμε» είπε τέλος ο πρόεδρος του ΟΣΕΘ.

Όσο για τα μελλοντικά σχέδια, ο κ. Αμπατζάς επεσήμανε πως «σ’ αυτή τη φάση αυτό που μας απασχολεί περισσότερο είναι μια γραμμή κορμού της δυτικής Θεσσαλονίκης που θα διέρχεται από τον Εύοσμο, τη Σταυρούπολη και από τον δήμο Αμπελοκήπων και καταλήγει στην Αριστοτέλους, όπως η γραμμή «32». Πιστεύω πως αυτόν τον μήνα θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τη διαβούλευση, να προτείνουμε τις αλλαγές στα σημεία που έχουμε εντοπίσει και μαζί με τον ΟΑΣΘ να την υλοποιήσουμε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα».